google-site-verification: google282ce4667ad1b27d.html
De Belgische Keuken Smaak en Traditie
De Belgische Keuken

Smeus

aardappelen grijze garnalen ongepeld bieslook karnemelk eieren boter azijn peper & zout nootmuskaat bieslook
Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp ze fijn met een flinke klont boter. Er mogen nog brokjes inzitten. Roer er opgewarmde karnemelk doorheen tot je een smeuïge puree hebt. Zet er nu de handmixer in en mix tot een fijne brokkenloze puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng tot slot met gesnipperde bieslook en houd de smeus warm tot het opdienen. Pel de grijze Noordzeegarnalen. Maak geklaarde boter door een half pakje boter te smelten op zeer laag vuur tot de eiwitten zich scheiden van de rest. Giet voorzichtig af, zodat je enkel de zeer heldere geklaarde boter overhoudt. Pocheer een kippenei per bord 5 minuten in water aangelengd met azijn. Knip de eiwitslierten weg. Op het bord: een heuveltje karnemelkpuree met daarrond een ring van gepelde garnalen. Overgiet de puree met de geklaarde boter en leg er een gepocheerd eitje op. Werk af met een paar draaien uit de pepermolen. Je kan dit bordje verder naar hartenlust ‘pimpen’ met sprietjes bieslook, waterkers of peterselie.
Smeus is een West-Vlaams streekgerecht dat sterk verbonden is met de kuststreek. Er bestaan talloze varianten op het basisrecept, maar altijd hoort er karnemelk in de puree, gepelde garnalen en een gepocheerd ei erbij.
info info

Streekgerechten uit West-Vlaanderen

O.K. recept getest

Smeus

aardappelen grijze garnalen ongepeld bieslook karnemelk eieren boter azijn peper & zout nootmuskaat bieslook
Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp ze fijn met een flinke klont boter. Er mogen nog brokjes inzitten. Roer er opgewarmde karnemelk doorheen tot je een smeuïge puree hebt. Zet er nu de handmixer in en mix tot een fijne brokkenloze puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng tot slot met gesnipperde bieslook en houd de smeus warm tot het opdienen. Pel de grijze Noordzeegarnalen. Maak geklaarde boter door een half pakje boter te smelten op zeer laag vuur tot de eiwitten zich scheiden van de rest. Giet voorzichtig af, zodat je enkel de zeer heldere geklaarde boter overhoudt. Pocheer een kippenei per bord 5 minuten in water aangelengd met azijn. Knip de eiwitslierten weg. Op het bord: een heuveltje karnemelkpuree met daarrond een ring van gepelde garnalen. Overgiet de puree met de geklaarde boter en leg er een gepocheerd eitje op. Werk af met een paar draaien uit de pepermolen. Je kan dit bordje verder naar hartenlust ‘pimpen’ met sprietjes bieslook, waterkers of peterselie.
Smeus is een West-Vlaams streekgerecht dat sterk verbonden is met de kuststreek. Er bestaan talloze varianten op het basisrecept, maar altijd hoort er karnemelk in de puree, gepelde garnalen en een gepocheerd ei erbij.
info info De BelgischeKeuken

Streekgerechten uit West-Vlaanderen

Bouquet Webmagazine over gezond eten met een goed geweten  garni O.K. recept getest