google-site-verification: google282ce4667ad1b27d.html
De Belgische Keuken - Smaak en Traditie
De Belgische Keuken

Tarte al djote - snijbiettaart

Voor het deeg: 150 g bloem 50 g ongezouten boter 2 ei een scheutje melk 10 g verse gist zout Voor de vulling: 200 g bètchèye (of andere gelijksoortige kaas) grote snijbietbladeren 50 g gezouten boter 1 ui 1 ei peterselie peper
Maak het deeg: zeef de bloem, meng met een snuifje zout, een losgeklopt ei, de verse gist opgelost in wat melk en de gesmolten boter. Maak het deeg indien nodig, iets droger door er nog wat extra bloem erdoorheen te kneden. Maak er een bal van laat afgedekt een half uurtje rijzen, tochtvrij en op kamertemperatuur. Maak de vulling: haal de nerven van 2 à 3 snijbietbladeren en hak ze fijn. Hak de peterselie. Je hebt er een soeplepel van nodig. Snipper de ui. Laat de boter lichtjes bruineren en meng dan met de verkruimelde kaas en een losgeklopt ei. Voeg de groenten toe, meng en breng op smaak met peper en zout. Rol het deeg uit en beleg hiermee de beboterde en met bloem bestoven taartvorm. Doorprik de bodem. Vul de taartvorm tot ongeveer een centimeter dik. Bak ongeveer 15 minuten in een oven voorverwarmd op 200°C. De kaas mag niet kleuren. Ontvorm, laat even uitdampen en dien warm op met enkele klontjes gezouten boter en een paar draaien uit de pepermolen.

Ingrediënten

Bereidingswijze

De tarte al djote is een culinaire specialiteit van de stad Nijvel. Het recept duikt voor het eerst op in geschriften daterend uit de dertiende eeuw maar was wellicht reeds daarvoor in gebruik. De snijbietentaart is een volwaardige maaltijd. De smaakmakers zijn snijbiet, maar ook de bètchèye, een gefermenteerde koeienmelkkaas. Dit zwaargewicht drink je met een stevige Chimay of een gelijksoortige krachtpatser. 
info info
de bètchèye

Streekgerechten uit Brabant

De Belgische Keuken

Tarte al djote -

snijbiettaart

Voor het deeg: 150 g bloem 50 g ongezouten boter 2 ei een scheutje melk 10 g verse gist zout Voor de vulling: 200 g bètchèye (of andere gelijksoortige kaas) grote snijbietbladeren 50 g gezouten boter 1 ui 1 ei peterselie peper
Maak het deeg: zeef de bloem, meng met een snuifje zout, een losgeklopt ei, de verse gist opgelost in wat melk en de gesmolten boter. Maak het deeg indien nodig, iets droger door er nog wat extra bloem erdoorheen te kneden. Maak er een bal van laat afgedekt een half uurtje rijzen, tochtvrij en op kamertemperatuur. Maak de vulling: haal de nerven van 2 à 3 snijbietbladeren en hak ze fijn. Hak de peterselie. Je hebt er een soeplepel van nodig. Snipper de ui. Laat de boter lichtjes bruineren en meng dan met de verkruimelde kaas en een losgeklopt ei. Voeg de groenten toe, meng en breng op smaak met peper en zout. Rol het deeg uit en beleg hiermee de beboterde en met bloem bestoven taartvorm. Doorprik de bodem. Vul de taartvorm tot ongeveer een centimeter dik. Bak ongeveer 15 minuten in een oven voorverwarmd op 200°C. De kaas mag niet kleuren. Ontvorm, laat even uitdampen en dien warm op met enkele klontjes gezouten boter en een paar draaien uit de pepermolen.
De tarte al djote is een culinaire specialiteit van de stad Nijvel. Het recept duikt voor het eerst op in geschriften daterend uit de dertiende eeuw maar was wellicht reeds daarvoor in gebruik. De snijbietentaart is een volwaardige maaltijd. De smaakmakers zijn snijbiet, maar ook de bètchèye, een gefermenteerde koeienmelkkaas. Dit zwaargewicht drink je met een stevige Chimay of een gelijksoortige krachtpatser. 

Ingrediënten

Bereidingswijze

info info
de bètchèye

Streekgerechten uit Brabant