google-site-verification: google282ce4667ad1b27d.html
De Belgische Keuken - Smaak en Traditie
De Belgische Keuken

Zeeuws spek

Prik met een priem zeer veel gaatjes in een stuk buikspek.  Maak een marinade van de opgegeven ingrediënten. Masseer het mengsel met de hand goed in het stuk spek. Leg het daarna 24 uur in de koelkast in een gesloten zakje samen met de rest van de marinade. Haal het spek uit de zak, klop het af en leg het op een roostertje in de slowcooker. Zet die op 92°C en op 4 uur. Het kan ook in een klassieke oven met vergelijkbare temperatuur en gaartijd. Controleer na afloop en laat indien nodig nog even verder garen. Zet het vlees na afloop nog een tiental minuutjes onder de hete grill.

Bereidingswijze

Ingrediënten

1 kg buikspek 8 g zwarte peper 20 g zeezout 20 g kristalsuiker 1 tl kurkuma 2 el mosterd 4 jeneverbessen 4 el olijfolie
Dit recept voor het maken van Zeeuwse spek stamt uit 18e eeuw. Het is dus de klassieke bereidingswijze die kan verschillen van de meer hedendaagse bereidingswijze. Het ouderwetse Zeeuws spek werd gegeten op bruinbrood zonder boter en met mosterd. Meer info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeeuws_spek http://eetplezierenmeer.nl/wp/zeeuws-spek-zelf-maken/
info info

Streekgerechten uit Zeeuws-Vlaanderen

De Belgische Keuken

Zeeuws spek

Ingrediënten

1 kg buikspek 8 g zwarte peper 20 g zeezout 20 g kristalsuiker 1 tl kurkuma 2 el mosterd 4 jeneverbessen 4 el olijfolie
Prik met een priem zeer veel gaatjes in een stuk buikspek.  Maak een marinade van de opgegeven ingrediënten. Masseer het mengsel met de hand goed in het stuk spek. Leg het daarna 24 uur in de koelkast in een gesloten zakje samen met de rest van de marinade. Haal het spek uit de zak, klop het af en leg het op een roostertje in de slowcooker. Zet die op 92°C en op 4 uur. Het kan ook in een klassieke oven met vergelijkbare temperatuur en gaartijd. Controleer na afloop en laat indien nodig nog even verder garen. Zet het vlees na afloop nog een tiental minuutjes onder de hete grill.

Bereidingswijze

Dit recept voor het maken van Zeeuwse spek stamt uit 18e eeuw. Het is dus de klassieke bereidingswijze die kan verschillen van de meer hedendaagse bereidingswijze. Het ouderwetse Zeeuws spek werd gegeten op bruinbrood zonder boter en met mosterd. Meer info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeeuws_spek http://eetplezierenmeer.nl/wp/zeeuws-spek-zelf- maken/
info info

Streekgerechten uit Zeeuws-Vlaanderen