google-site-verification: google282ce4667ad1b27d.html
De Belgische Keuken - Smaak en Traditie
De Belgische Keuken

Mitraillette

stokbrood hamburger 100% rund ui boter eieren gemengde sla tomaat mayonaise ketchup whisky frietjes
Een vast recept is er niet voor deze snack (zie kader). Hier een poging om een iets gezondere  versie te maken door een evenwichtiger keuze van ingrediënten. Snijd het stokbrood in twee en dan doormidden, maar niet helemaal. Laat beide helften aan mekaar vastzitten. Bak de frietjes en de rundsburger. Kook de eieren 10 minuten, koel ze af, haal uit de pel en snijd ze in 4 schijfjes. Was de gemengde sla, snijd de tomaat in schijven. Maak cocktailsaus met mayonaise, ketchup en een scheutje whisky. Snijd een ui in halve maantjes en bak deze in een beetje boter tot ze goed gekarameliseerd zijn (bruin van kleur, maar niet verkoold uiteraard). Plooi het broodje open, beleg achtereenvolgens met sla, gebakken ui, tomaten en ei. Leg daarop de in repen gesneden burger, een flinke portie frietjes en werk af met uitbundig veel cocktailsaus. Vergeet het avondeten.

Ingrediënten

Bereidingswijze

Deze Belgisch snack is ontstaan in Brussel. Het is vooral populair in het Franstalige landsgedeelte. Maar ook de Vlaamse frituren hebben het steeds vaker in het aanbod. Stokbrood en friet zijn de twee vaste en kenmerkende ingrediënten. De rest is een mengelmoes van wat de snackbar in huis heeft. Het gerechtje is verwant aan het Nederlandse kapsalon.
Foto: Wikimedia
info info

Streekgerechten uit Brussel

Mitraillette

stokbrood hamburger 100% rund ui boter eieren gemengde sla tomaat mayonaise ketchup whisky frietjes
Een vast recept is er niet voor deze snack (zie kader). Hier een poging om een iets gezondere  versie te maken door een evenwichtiger keuze van ingrediënten. Snijd het stokbrood in twee en dan doormidden, maar niet helemaal. Laat beide helften aan mekaar vastzitten. Bak de frietjes en de rundsburger. Kook de eieren 10 minuten, koel ze af, haal uit de pel en snijd ze in 4 schijfjes. Was de gemengde sla, snijd de tomaat in schijven. Maak cocktailsaus met mayonaise, ketchup en een scheutje whisky. Snijd een ui in halve maantjes en bak deze in een beetje boter tot ze goed gekarameliseerd zijn (bruin van kleur, maar niet verkoold uiteraard). Plooi het broodje open, beleg achtereenvolgens met sla, gebakken ui, tomaten en ei. Leg daarop de in repen gesneden burger, een flinke portie frietjes en werk af met uitbundig veel cocktailsaus. Vergeet het avondeten.
Deze Belgisch snack is ontstaan in Brussel. Het is vooral populair in het Franstalige landsgedeelte. Maar ook de Vlaamse frituren hebben het steeds vaker in het aanbod. Stokbrood en friet zijn de twee vaste en kenmerkende ingrediënten. De rest is een mengelmoes van wat de snackbar in huis heeft. Het gerechtje is verwant aan het Nederlandse kapsalon.
Foto: Wikimedia
info info De BelgischeKeuken

Streekgerechten uit Brussel

Bouquet Webmagazine over gezond eten met een goed geweten  garni