google-site-verification: google282ce4667ad1b27d.html
De Belgische Keuken - Smaak en Traditie
De Belgische Keuken

Pain à la grecque

250 gr patisseriebloem 2 eieren kaneel 10 gr gist 2 soeplepels lauwe melk 100 gr zachte gezouten boter 100 gr griessuiker grove gekristalliseerde suiker
Zeef de bloem. Klop twee eieren los. Los de gist op in wat lauwe melk met een snuifje suiker. Maak een kuiltje in de bloem, giet er het gistmengsel in en een eetlepel kaneel. Kneed tot een deegbal. Laat afgedekt 1 uur rijzen. Kneed opnieuw, nu met toevoeging van de zachte gezouten boter en de fijne suiker, tot het deeg soepel is en niet meer aan de handen kleeft. Rol het deeg uit tot lange, 2 cm dikke rechthoeken. Strooi de grove kristalsuiker open op het werkblad, leg de deeglappen er op, druk aan en leg ze vervolgens in een ovenschaal bekleed met bakpapier. Laat nog 1 uur afgedekt, op kamertemperatuur en tochtvrij rijzen. Zet de ovenschaal daarna 20 minuten in een voorverwarmde oven op 185°C. Het brood is klaar als het mooi karamelkleurig is.

Ingrediënten

Bereidingswijze

Pain à la Grecque is een foutieve vertaling van “brood van de grecht”. Het dateert uit de 16e eeuw, toen monniken in de buurt van de Wolvengracht in Brussel, brood uitdeelden aan de armen. 
Foto: Wikimedia
info info
De Belgische Keuken

Pain à la grecque

250 gr patisseriebloem 2 eieren kaneel 10 gr gist 2 soeplepels lauwe melk 100 gr zachte gezouten boter 100 gr griessuiker grove gekristalliseerde suiker
Zeef de bloem. Klop twee eieren los. Los de gist op in wat lauwe melk met een snuifje suiker. Maak een kuiltje in de bloem, giet er het gistmengsel in en een eetlepel kaneel. Kneed tot een deegbal. Laat afgedekt 1 uur rijzen. Kneed opnieuw, nu met toevoeging van de zachte gezouten boter en de fijne suiker, tot het deeg soepel is en niet meer aan de handen kleeft. Rol het deeg uit tot lange, 2 cm dikke rechthoeken. Strooi de grove kristalsuiker open op het werkblad, leg de deeglappen er op, druk aan en leg ze vervolgens in een ovenschaal bekleed met bakpapier. Laat nog 1 uur afgedekt, op kamertemperatuur en tochtvrij rijzen. Zet de ovenschaal daarna 20 minuten in een voorverwarmde oven op 185°C. Het brood is klaar als het mooi karamelkleurig is.
Pain à la Grecque is een foutieve vertaling van “brood van de grecht”. Het dateert uit de 16e eeuw, toen monniken in de buurt van de Wolvengracht in Brussel, brood uitdeelden aan de armen. 

Ingrediënten

Bereidingswijze

Foto: Wikimedia
info info