Lokerse paardenworst
paardenworsten
uien
knoflook
bleekselder
boter
tomatenpuree
bouquet garni
peper en zout
Doorprik de paardenworsten en leg ze 10 minuten in
water tegen het kookpunt. Droog af en bak ze kort aan in
een pan met wat boter. Fruit in halve maantjes gesneden
ui glazig in dezelfde pan. Voeg geplet knoflook toe, fijn
gesneden selder en laat een paar minuten stoven. Roer
er tomatenpuree, leg er de worsten en het kruidentuiltje
bij en overgiet met water tot alles onder staat.
Breng op smaak met peper en zout. Laat onder half
gesloten deksel 1 ½ uur stoven. Laat afkoelen en zet de
pan een nachtje in de koelkast.
Ontvet de pan en warm de bereiding op zacht vuur op.
Bind de saus indien gewenst. Serveer met brood of een
aardappelbereiding naar keuze.
Vele oude streekgerechten zijn ontstaan uit armoede.
Zo ook de paardenworsten. Het vlees kwam van oude
versleten paarden van boerderijen, de Antwerpse haven
en steenkoolmijnen. Het product was zowel goedkoop
als voedzaam.
Streekgerechten uit Oost-Vlaanderen