google-site-verification: google282ce4667ad1b27d.html
De Belgische Keuken - Smaak en Traditie
De Belgische Keuken

Luikse koffie

koffie room vanillesuiker huisgemaakt vanille-ijs Pékèt chocolade
Maak zeer sterke koffie, type espresso. Meng met 1 zakje vanillesuiker en één druppelglaasje Pékèt of andere graanjenever per tas. Klop de slagroom stijf. Kies voor hoge ijsbekers en giet ze tot 1/3 vol met de koffie. Schep er een flinke bol vanille-ijs op. Lepel er vervolgens de opgeklopte room overheen en werk af met wat chocoladeschilfers of –boontjes. Dien onmiddellijk op.

Ingrediënten

Bereidingswijze

De geschiedenis van dit dessertje is interessant. Het recept dateert van de Eerste Wereldoorlog. In de Parijse cafés en restaurants diende men toen een ‘Café Viennois’ op. Omdat Luik zoveel weerstand bood tegen het Duitse-Oostenrijkse offensief heeft men door toedoen van de Franse overheid de Café Viennois omgedoopt tot de Café Liégeois. Het lokale accent verkrijgt men door de toevoeging van een glaasje jenever uit de regio. Lees er alles over via de weblink onderaan deze pagina.
Foto: Flickr
info info
De Belgische Keuken

Luikse koffie

koffie room vanillesuiker huisgemaakt vanille-ijs Pékèt chocolade
Maak zeer sterke koffie, type espresso. Meng met 1 zakje vanillesuiker en één druppelglaasje Pékèt of andere graanjenever per tas. Klop de slagroom stijf. Kies voor hoge ijsbekers en giet ze tot 1/3 vol met de koffie. Schep er een flinke bol vanille-ijs op. Lepel er vervolgens de opgeklopte room overheen en werk af met wat chocoladeschilfers of –boontjes. Dien onmiddellijk op.
De geschiedenis van dit dessertje is interessant. Het recept dateert van de Eerste Wereldoorlog. In de Parijse cafés en restaurants diende men toen een ‘Café Viennois’ op. Omdat Luik zoveel weerstand bood tegen het Duitse-Oostenrijkse offensief heeft men door toedoen van de Franse overheid de Café Viennois omgedoopt tot de Café Liégeois. Het lokale accent verkrijgt men door de toevoeging van een glaasje jenever uit de regio. Lees er alles over via de weblink onderaan deze pagina.

Ingrediënten

Bereidingswijze

Foto: Flickr
info info