google-site-verification: google282ce4667ad1b27d.html
De Belgische Keuken - Smaak en Traditie
De Belgische Keuken

Nonnenvotten

500 gram bloem 50 gram verse gist 50 gram basterdsuiker ¼ liter melk 100 gram boter zout 1 ei fijne suiker
Los de gist op in wat lauwe melk. Klop het ei los. Laat de boter zacht worden. Zeef de bloem met een snuifje zout en de basterdsuiker. Maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel met de rest van de lauwe melk en de zachte boter in het kuiltje en meng alles tot een soepel deeg. Dek af, zet tochtvrij weg op kamertemperatuur en laat 1 uur rijzen. Kneed opnieuw en druk de lucht eruit. Laat opnieuw 20 minuten rijzen en druk het deeg plat om de luchtbelletjes te verwijderen. Rol het deeg uit en snijd slierten af van ongeveer 30 cm lang. Maar er rolletjes van en leg er een knoop in. Laat ze nog even rust voor je de knopen tot goudbruin frituurt op 180°C. Als ze klaar zijn, bestuif ze dan royaal met fijne suiker.

Ingrediënten

Bereidingswijze

Nonnenvot betekent in het Limburgs de kont van een non. Dit typische gebakje wordt traditioneel tijdens het carnaval gegeten. Het dateert al van de 17e eeuw. De leukste verklaring voor de naam is, dat het gebakje gelijkt op de strik die de nonnen vroeger op hun achterwerk droegen.
Foto: Wikimedia
info info
De Belgische Keuken

Nonnenvotten

500 gram bloem 50 gram verse gist 50 gram basterdsuiker ¼ liter melk 100 gram boter zout 1 ei fijne suiker
Los de gist op in wat lauwe melk. Klop het ei los. Laat de boter zacht worden. Zeef de bloem met een snuifje zout en de basterdsuiker. Maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel met de rest van de lauwe melk en de zachte boter in het kuiltje en meng alles tot een soepel deeg. Dek af, zet tochtvrij weg op kamertemperatuur en laat 1 uur rijzen. Kneed opnieuw en druk de lucht eruit. Laat opnieuw 20 minuten rijzen en druk het deeg plat om de luchtbelletjes te verwijderen. Rol het deeg uit en snijd slierten af van ongeveer 30 cm lang. Maar er rolletjes van en leg er een knoop in. Laat ze nog even rust voor je de knopen tot goudbruin frituurt op 180°C. Als ze klaar zijn, bestuif ze dan royaal met fijne suiker.
Nonnenvot betekent in het Limburgs de kont van een non. Dit typische gebakje wordt traditioneel tijdens het carnaval gegeten. Het dateert al van de 17e eeuw. De leukste verklaring voor de naam is, dat het gebakje gelijkt op de strik die de nonnen vroeger op hun achterwerk droegen.

Ingrediënten

Bereidingswijze

Foto: Wikimedia
info info