google-site-verification: google282ce4667ad1b27d.html
De Belgische Keuken - Smaak en Traditie
De Belgische Keuken

Les doubles de Binche

boekweitmeel patisseriebloem eieren Binchoise blonde of ander blond bier melk Herve kaas smout boter vers gemalen peper
Zeef 200 g bloem en 200 g boekweitmeel. Maak een glad deeg met toevoeging van 2 losgeklopte eieren, 25 g smout, 30 cl melk en 25 cl bier. Maak kleine pannenkoekjes van het deeg op de klassieke manier in een koekenpan. Maar gebruik smout in plaats van boter om ze in te bakken. Beleg een pannenkoekje royaal met Hervekaas en leg er een 2e koekje bovenop. Verwarm nog even in dezelfde pan tot de kaas smelt. De afwerking gebeurt met een paar draaien uit de pepermolen op het bovenste pannenkoekje en daarop komt verplicht (!) een klontje boter. Dien warm of lauw op en drink er een blonde Binchoise bij of een Chimay. Er is iets raars aan de hand met deze pannenkoekjes. Sommige recepten maken ze uitsluitend met boekweitmeel. Andere gieten er het drievoud aan blond bier bij. En er is ook een reeks recepten waarbij er van 40 tot 100 g (!) bakkersgist in het deeg gaat. Hier werd gekozen voor het meer traditionele pannenkoekenbeslag, zonder gist. 

Ingrediënten

Bereidingswijze

Binche is bekend van zijn Gilles en het carnaval. Deze ‘doubles de Binche’ werden oorspronkelijk vooral gegeten op Mardi Gras.
Foto: Wikimedia
info info
De Belgische Keuken

Les doubles de Binche

boekweitmeel patisseriebloem eieren Binchoise blonde of ander blond bier melk Herve kaas smout boter vers gemalen peper
Zeef 200 g bloem en 200 g boekweitmeel. Maak een glad deeg met toevoeging van 2 losgeklopte eieren, 25 g smout, 30 cl melk en 25 cl bier. Maak kleine pannenkoekjes van het deeg op de klassieke manier in een koekenpan. Maar gebruik smout in plaats van boter om ze in te bakken. Beleg een pannenkoekje royaal met Hervekaas en leg er een 2e koekje bovenop. Verwarm nog even in dezelfde pan tot de kaas smelt. De afwerking gebeurt met een paar draaien uit de pepermolen op het bovenste pannenkoekje en daarop komt verplicht (!) een klontje boter. Dien warm of lauw op en drink er een blonde Binchoise bij of een Chimay. Er is iets raars aan de hand met deze pannenkoekjes. Sommige recepten maken ze uitsluitend met boekweitmeel. Andere gieten er het drievoud aan blond bier bij. En er is ook een reeks recepten waarbij er van 40 tot 100 g (!) bakkersgist in het deeg gaat. Hier werd gekozen voor het meer traditionele pannenkoekenbeslag, zonder gist. 
Binche is bekend van zijn Gilles en het carnaval. Deze ‘doubles de Binche’ werden oorspronkelijk vooral gegeten op Mardi Gras.

Ingrediënten

Bereidingswijze

Foto: Wikimedia
info info