Geutelingen
8 liter volle melk
30 eieren
400 gram gist
5 kg surfina bloem
zout
kaneel
Het recept is een goed bewaard geheim, maar hierna
wordt toch de sluier gelicht. Het is bedoeld voor grote
hoeveelheden geutelingen. Deze werden in onze familie
nog gebakken in een echte kleioven. Voor wie het thuis
zelf wil proberen is de beste optie om de geutelingen
stuk per stuk te bakken op een zo heet mogelijke
pizzasteen in de gewone keukenoven. Voor kleinere
porties: pas de hoeveelheden van de ingrediënten aan,
maar bewaar de onderlinge verhoudingen.
Begin met het eiwit te scheiden van de dooiers. Warm de
melk op zonder te koken. Los de gist op in een deel
ervan. Giet deze oplossing bij de rest van de warme
melk. Zeef er de bloem in en roer goed om. Voeg wat
zout en kaneel toe. Klop het eiwit op en spatel het door
het beslag. Laat het deeg rijzen, afgedekt met een doek,
dicht bij het vuur of op een warme plaats.
Giet het beslag met een pollepel op de hete ovenstenen.
Als de geutelingen opbollen en goudbruin gekleurd zijn,
kan je ze uit de oven halen. Leg ze in een mand met stro
om af te koelen.
De geuteling is een traditioneel streekproduct uit de
Vlaamse Ardennen. Elst, deel van de Oost-Vlaamse
gemeente Brakel, wordt beschouwd als het
geutelingendorp. Geutelingen worden gegeten op en
rond de feestdag van Sint-Apollonia (9 februari).
Streekgerechten uit Oost-Vlaanderen