google-site-verification: google282ce4667ad1b27d.html
De Belgische Keuken - Smaak en Traditie
De Belgische Keuken

Poperingse hennepot

Foto: een variant met enkel kip en geportioneerd in individuele potjes
braadkip, versneden konijn, versneden kalfspoulet azijn droge witte wijn biocitroen uien gelatineblaadjes laurier tijm witte peper zout Verse kippenbouillon: soepkip uien prei wortelen selder verse tijm laurier zout
Maak eerst verse kippenbouillon. Kuis en snijd de groenten voor de bouillon. Doe er de kruiden bij, breng aan de kook en voeg de soepkip toe.Laat 2 uur pruttelen en schuim regelmatig af om een heldere bouillon te bekomen. Zeef en kook de bouillon nog een kwartiertje in om de smaak intenser te maken. Laat afkoelen en zet de bouillon een nacht in de koelkast. Ontvet daarna voor verder gebruik. Neem een grote soepketel, leg er de stukken ontvelde braadkip, konijn en kalfspoulet in.  Giet er azijn en water overheen, in een verhouding van 1 op 2,5 volumes. Snijd de uien in grove stukken en voeg ze toe samen met laurier en tijm. Kruid met peper en zout.  Giet er een kwart fles droge witte wijn bij, breng aan de kook en schuim af. Laat afgedekt ongeveer 45 minuten prutellen. Controleer dan de garing van het vlees en beslis om de kooktijd eventueel te verlengen. Neem de ontvette kippenbouillon uit de frigo en warm op zonder te koken. Laat gelatineblaadjes weken in koud water. De hoeveelheid daarvan hangt af van jouw voorkeur voor de gewenste binding van het eindresultaat. Hou er rekening mee dat het zuur in het gerecht de binding van de gelatine vermindert. Sommige recepten gaan tot 15 blaadjes per liter vocht. Los de geweekte gelatine op in de lauwe kippenbouillon. Neem een aarden kom (type Römertoph) en leg op de bodem ervan enkele schijfjes citroen. Schep het gegaarde vlees met de uien uit de soepketel, laat uitlekken en leg het in de kom.  Giet er de lauwe kippenbouillon overheen, meng en breng indien gewenst verder op smaak met wat peper, zout en citroensap. Zet de kom in de koelkast, minstens tot de volgende dag. Dien op met een fris slaatje en frietjes. En natuurlijk met een streekbiertje!
De West-Vlaamse hennepot is verwant aan het potjevlesch uit Frans Vlaanderen. Het verschil zou erin bestaan dat voor de hennepot, de stukken kip en konijn niet ontbeend worden.  Meer info: http://www.deveurnambachtse.be/n/orde/ http://lille.guide-ville.com/nl/page/potjevleesch-recept

Bereidingswijze

Ingrediënten

O.K. recept getest info info
De Belgische Keuken

Poperingse hennepot

braadkip, versneden konijn, versneden kalfspoulet azijn droge witte wijn biocitroen uien gelatineblaadjes laurier tijm witte peper zout Verse kippenbouillon: soepkip uien prei wortelen selder verse tijm laurier zout
Foto: een variant met enkel kip en geportioneerd in individuele potjes
Maak eerst verse kippenbouillon. Kuis en snijd de groenten voor de bouillon. Doe er de kruiden bij, breng aan de kook en voeg de soepkip toe.Laat 2 uur pruttelen en schuim regelmatig af om een heldere bouillon te bekomen. Zeef en kook de bouillon nog een kwartiertje in om de smaak intenser te maken. Laat afkoelen en zet de bouillon een nacht in de koelkast. Ontvet daarna voor verder gebruik. Neem een grote soepketel, leg er de stukken ontvelde braadkip, konijn en kalfspoulet in.  Giet er azijn en water overheen, in een verhouding van 1 op 2,5 volumes. Snijd de uien in grove stukken en voeg ze toe samen met laurier en tijm. Kruid met peper en zout.  Giet er een kwart fles droge witte wijn bij, breng aan de kook en schuim af. Laat afgedekt ongeveer 45 minuten prutellen. Controleer dan de garing van het vlees en beslis om de kooktijd eventueel te verlengen. Neem de ontvette kippenbouillon uit de frigo en warm op zonder te koken. Laat gelatineblaadjes weken in koud water. De hoeveelheid daarvan hangt af van jouw voorkeur voor de gewenste binding van het eindresultaat. Hou er rekening mee dat het zuur in het gerecht de binding van de gelatine vermindert. Sommige recepten gaan tot 15 blaadjes per liter vocht. Los de geweekte gelatine op in de lauwe kippenbouillon. Neem een aarden kom (type Römertoph) en leg op de bodem ervan enkele schijfjes citroen. Schep het gegaarde vlees met de uien uit de soepketel, laat uitlekken en leg het in de kom.  Giet er de lauwe kippenbouillon overheen, meng en breng indien gewenst verder op smaak met wat peper, zout en citroensap. Zet de kom in de koelkast, minstens tot de volgende dag. Dien op met een fris slaatje en frietjes. En natuurlijk met een streekbiertje!
De West-Vlaamse hennepot is verwant aan het potjevlesch uit Frans Vlaanderen. Het verschil zou erin bestaan dat voor de hennepot, de stukken kip en konijn niet ontbeend worden.  Meer info: http://www.deveurnambachtse.be/n/orde/ http://lille.guide-ville.com/nl/page/potjevleesch-recept

Ingrediënten

Bereidingswijze

O.K. recept getest info info