Poperingse hennepot
braadkip, versneden
konijn, versneden
kalfspoulet
azijn
droge witte wijn
biocitroen
uien
gelatineblaadjes
laurier
tijm
witte peper
zout
Verse kippenbouillon:
soepkip
uien
prei
wortelen
selder
verse tijm
laurier
zout
Foto: getest, een variant met enkel kip en geportioneerd in
individuele potjes
Maak eerst verse kippenbouillon. Kuis en snijd de
groenten voor de bouillon. Doe er de kruiden bij, breng
aan de kook en voeg de soepkip toe.Laat 2 uur pruttelen
en schuim regelmatig af om een heldere bouillon te
bekomen. Zeef en kook de bouillon nog een kwartiertje in
om de smaak intenser te maken. Laat afkoelen en zet de
bouillon een nacht in de koelkast. Ontvet daarna voor
verder gebruik.
Neem een grote soepketel, leg er de stukken ontvelde
braadkip, konijn en kalfspoulet in. Giet er azijn en water
overheen, in een verhouding van 1 op 2,5 volumes. Snijd
de uien in grove stukken en voeg ze toe samen met
laurier en tijm. Kruid met peper en zout. Giet er een kwart
fles droge witte wijn bij, breng aan de kook en schuim af.
Laat afgedekt ongeveer 45 minuten prutellen. Controleer
dan de garing van het vlees en beslis om de kooktijd
eventueel te verlengen.
Neem de ontvette kippenbouillon uit de frigo en warm op
zonder te koken. Laat gelatineblaadjes weken in koud
water. De hoeveelheid daarvan hangt af van jouw
voorkeur voor de gewenste binding van het eindresultaat.
Hou er rekening mee dat het zuur in het gerecht de
binding van de gelatine vermindert. Sommige recepten
gaan tot 15 blaadjes per liter vocht. Los de geweekte
gelatine op in de lauwe kippenbouillon.
Neem een aarden kom (type Römertoph) en leg op de
bodem ervan enkele schijfjes citroen. Schep het gegaarde
vlees met de uien uit de soepketel, laat uitlekken en leg
het in de kom. Giet er de lauwe kippenbouillon overheen,
meng en breng indien gewenst verder op smaak met wat
peper, zout en citroensap.
Zet de kom in de koelkast, minstens tot de volgende dag.
Dien op met een fris slaatje en frietjes. En natuurlijk met
een streekbiertje!
De West-Vlaamse hennepot is verwant aan het
potjevlesch uit Frans Vlaanderen. Het verschil zou erin
bestaan dat voor de hennepot, de stukken kip en konijn
niet ontbeend worden.
Meer info:
http://www.deveurnambachtse.be/n/orde/
http://lille.guide-ville.com/nl/page/potjevleesch-recept
Streekgerechten uit West-Vlaanderen