google-site-verification: google282ce4667ad1b27d.html
De Belgische Keuken - Smaak en Traditie
De Belgische Keuken
Trek een groentebouillon van wortel, prei, selder, ui, knoflook, tijm, rozemarijn , peterselie, laurier, peper & zout. Leg de stukken kip toe in de hete bouillon. Laat de kip zo’n 30 minuten sudderen. Controleer dan of de kip gaar is. Snij wortels, de prei en de selder in heel fijne julienne. Stoof de groenten afgedekt, in wat boter met een half kuipje bouillon. Doe de bereiding in een grote casserolle en voeg room toe. Haal de kip uit de bouillon en verwijder het vel. Bewaar de stukken afgedekt in aluminiumfolie, warm in een oven op 85°C. Zeef de groentebouillon. Giet een paar pollepels bouillon in de casserolle. Beoordeel zelf de verhouding met de room. Kruid de waterzooi naar smaak bij met peper van de molen en wat zout. Kook geschilde vastkokende aardappelen gaar. Los wat vloeiende bloem op in water, breng de waterzooi aan de kook en bind met de oplossing. Voeg nu de warme kip en de aardappelen toe en laat nog even sudderen. Je kan de gekookte aardappelen ook afzonderlijk opdienen. In een diep bord: een paar stukjes kip en aardappelen, ruim overgoten met de saus. Werk af met verse gehakte peterselie.

Gentse waterzooi

kip met vel, versneden wortelen prei selder vastkokende aardappelen boter room peper & zout eieren peterselie knoflook tijm rozemarijn laurier kuipje groentebouillon

Ingrediënten

Bereidingswijze

Oorspronkelijk werd dit middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis gemaakt, met onder andere paling, karper, snoek en baars. Die vissoorten waren ruim voorhanden in de Gentse grachten en kanalen. Toen het binnenwater te vervuild geraakte en vis te duur, werd waterzooi met kip de standaard.
O.K. recept getest info info

Streekgerechten uit Oost-Vlaanderen

De Belgische Keuken
Trek een groentebouillon van wortel, prei, selder, ui, knoflook, tijm, rozemarijn , peterselie, laurier, peper & zout. Leg de stukken kip toe in de hete bouillon. Laat de kip zo’n 30 minuten sudderen. Controleer dan of de kip gaar is. Snij wortels, de prei en de selder in heel fijne julienne. Stoof de groenten afgedekt, in wat boter met een half kuipje bouillon. Doe de bereiding in een grote casserolle en voeg room toe. Haal de kip uit de bouillon en verwijder het vel. Bewaar de stukken afgedekt in aluminiumfolie, warm in een oven op 85°C. Zeef de groentebouillon. Giet een paar pollepels bouillon in de casserolle. Beoordeel zelf de verhouding met de room. Kruid de waterzooi naar smaak bij met peper van de molen en wat zout. Kook geschilde vastkokende aardappelen gaar. Los wat vloeiende bloem op in water, breng de waterzooi aan de kook en bind met de oplossing. Voeg nu de warme kip en de aardappelen toe en laat nog even sudderen. Je kan de gekookte aardappelen ook afzonderlijk opdienen. In een diep bord: een paar stukjes kip en aardappelen, ruim overgoten met de saus. Werk af met verse gehakte peterselie.

Gentse waterzooi

kip met vel, versneden wortelen prei selder vastkokende aardappelen boter room peper & zout eieren peterselie knoflook tijm rozemarijn laurier kuipje groentebouillon

Ingrediënten

Bereidingswijze

O.K. recept getest
Oorspronkelijk werd dit middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis gemaakt, met onder andere paling, karper, snoek en baars. Die vissoorten waren ruim voorhanden in de Gentse grachten en kanalen. Toen het binnenwater te vervuild geraakte en vis te duur, werd waterzooi met kip de standaard.
info info

Streekgerechten uit Oost-Vlaanderen