google-site-verification: google282ce4667ad1b27d.html
De Belgische Keuken Smaak en Traditie
De Belgische Keuken

Brabantse kaastaart

500 g patisseriebloem 250 g boter 250 g suiker 12 g droge gist 2 eieren theelepeltje zout 1 Kg volle plattekaas (verse kaas) 6 eieren 250 g suiker 50 g patisseriebloem 2 zakjes vanillesuiker Appelen amandelmeel bruine rum kaneelpoeder
Het deeg: klop de 2 eieren los en meng met de 250 g zacht geworden boter, 250 g suiker en een snuifje zout. Zeef de 500 g bloem, meng met de droge 12 g gist en kneed tot deeg met de vorige bereiding erbij. Dek de deegbal af en laat minstens een uurtje rusten. Kneed opnieuw net voor het gebruik. De vulling: klop de eiwitten op tot vast schuim met 100 g suiker. Meng de 6 eigelen met 150 g suiker tot een ruban in de keukenrobot. Roer er nu de plattekaas, vanillesuiker, 50 g patisseriebloem en een paar eetlepels amandelmeel onder. Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig onder het kaasmengsel. Maak een appelcompote: ontdoe een paar zoete appels van klokhuis en schil en snijd ze in partjes. Kook ze gaar in een potje met een flinke scheut bruine rum. Breng op smaak met kaneelpoeder. Maak de taart: beboter een taartvorm (niet hoger dan 4 cm!), bestuif met bloem en bedek met het uitgerolde deeg. Bedek de bodem met een laagje appelcompote en schep daarop de kaasbereiding. Bak de taart in een oven voorverwarmd op 200°C. Reken op 30 à 35 minuten. Laat afkoelen voor het opdienen.
De Brabantse kaastaart is een typische kermistaart die vroeger thuis werd klaargemaakt, maar afgebakken door de plaatselijke bakker bij gebrek aan een eigen oven. Nu bijna iedereen een oven heeft, gebeurt dit uiteraard niet meer. Een jaarlijkse wedstrijd in Hoeilaart houdt de traditie echter in ere. Dit gerecht is trouwens niet enkel streekeigen aan Vlaams Brabant. In Waals Brabant en in het bijzonder in Waver spreekt men van de “tarte au stofé”. Stofé betekent in het Waals dialect ‘platte kaas’. De naam en het recept van de taart gaan ver terug in de geschiedenis. Een dame van adel, Alice de Wavre, liet in de 13e eeuw stofé-taart liet uitdelen aan de bevolking. Om de vijf jaar wordt dat evenement in Waver herdacht met een folkolefeest.
info info

Streekgerechten uit Brabant

Brabantse kaastaart

500 g patisseriebloem 250 g boter 250 g suiker 12 g droge gist 2 eieren theelepeltje zout 1 Kg volle plattekaas (verse kaas) 6 eieren 250 g suiker 50 g patisseriebloem 2 zakjes vanillesuiker Appelen amandelmeel bruine rum kaneelpoeder
Het deeg: klop de 2 eieren los en meng met de 250 g zacht geworden boter, 250 g suiker en een snuifje zout. Zeef de 500 g bloem, meng met de droge 12 g gist en kneed tot deeg met de vorige bereiding erbij. Dek de deegbal af en laat minstens een uurtje rusten. Kneed opnieuw net voor het gebruik. De vulling: klop de eiwitten op tot vast schuim met 100 g suiker. Meng de 6 eigelen met 150 g suiker tot een ruban in de keukenrobot. Roer er nu de plattekaas, vanillesuiker, 50 g patisseriebloem en een paar eetlepels amandelmeel onder. Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig onder het kaasmengsel. Maak een appelcompote: ontdoe een paar zoete appels van klokhuis en schil en snijd ze in partjes. Kook ze gaar in een potje met een flinke scheut bruine rum. Breng op smaak met kaneelpoeder. Maak de taart: beboter een taartvorm (niet hoger dan 4 cm!), bestuif met bloem en bedek met het uitgerolde deeg. Bedek de bodem met een laagje appelcompote en schep daarop de kaasbereiding. Bak de taart in een oven voorverwarmd op 200°C. Reken op 30 à 35 minuten. Laat afkoelen voor het opdienen.
De Brabantse kaastaart is een typische kermistaart die vroeger thuis werd klaargemaakt, maar afgebakken door de plaatselijke bakker bij gebrek aan een eigen oven. Nu bijna iedereen een oven heeft, gebeurt dit uiteraard niet meer. Een jaarlijkse wedstrijd in Hoeilaart houdt de traditie echter in ere. Dit gerecht is trouwens niet enkel streekeigen aan Vlaams Brabant. In Waals Brabant en in het bijzonder in Waver spreekt men van de “tarte au stofé”. Stofé betekent in het Waals dialect ‘platte kaas’. De naam en het recept van de taart gaan ver terug in de geschiedenis. Een dame van adel, Alice de Wavre, liet in de 13e eeuw stofé-taart liet uitdelen aan de bevolking. Om de vijf jaar wordt dat evenement in Waver herdacht met een folkolefeest.
info info De BelgischeKeuken

Streekgerechten uit Brabant

Bouquet Webmagazine over gezond eten met een goed geweten  garni